Alivion gör det möjligt för möjligheterna att vara möjliga

Skrevs av  Mikaela Spogardh den 10 oktober, 2014

Alivion

Vi är Alivion, men mamma och pappa kallar oss Anna Fohrman och Olivia Berthagen. Vi är dj’s och vårt jobb är att få folk att svänga sina lurviga, skaka loss och göra moves till musiken vi väljer. Det är ett jobb som har gått från dröm – till UF-företag – till en verklighet där vi brinner för varje sekunds arbete. Vi föreläste på UF-kick offen i Blekinge förra veckan och har nu fått i uppdrag att skriva ett inlägg här på bloggen.

Vår resa började som två nervösa och tillbakadragna tjejer som hade tagit beslutet att driva ett UF-företag. Vår dröm var redan då att bli dj’s och såg nu chansen att utnyttja skoltiden till att få utlopp för vår passion. Då självförtroendet var i botten kändes det mer rimligt att månen skulle trilla ner än att vi skulle tjäna pengar på att spela musik. Vi velade fram och tillbaka länge, men fick tillslut mod att satsa. Och det gjorde vi fullt ut.

Plötsligt blev vi tvungna att ringa samtal, boka in möten och träffa folk. Vi tvingades till och med att lära oss dricka kaffe, och tycka om det. I början sköt vi upp de där måstena veckovis, eller hittade anledningar till varför vi kunde strunta i det. Men så kom det väl någon dag då man inte kunde ducka för det längre. Och då insåg vi att nä, personen i andra änden lägger inte på så fort de hör min röst eller biter mig genom antennen. Så varför skulle vi mesa? Vad är anledningen till att inte ringa? Att inte mejla? Att inte träffas?

Vi lärde oss att det inte finns något som heter ”jag gör det imorgon”. Det finns ingen morgondag. Vi började våga ta kontakt, började tycka att det var det roligaste som fanns och började bli beroende av kaffe. Nästan så att vi började ta det till en överdrift åt andra hållet istället. För mycket möten. Men det gav resultat.

Alla människor sitter nämligen inne på kunskap och möjligheter som man kan ha värde av, bara man är öppen och tar till sig vad de har att säga. Det kan vara killen som står bakom dig i kön på ICA som är nästa statsminister. Eller en kille som äger en nattklubb och behöver DJ’s. Det vet man aldrig. En kaffe med rätt person blev helt enkelt utgångspunkten för hur vi jobbade med vårt företag.

När våren kom var vi i full fart. När alla andra 95:or skulle dra på studentfester låg vi hemma och sov för första gången på evigheter, bara för att vi hade varit uppe och spelat natten innan, stigit upp tidigt, gått i skolan, skrivit tävlingsbidrag i UF, pluggat och sen skulle spela nästföljande natt igen. Vi spelade minst en gång i veckan, och ibland blev det både onsdag, fredag och lördag.

Vi kämpade natt och dag, hade enorm ambition och gav allt i alla situationer. Vilket visade sig löna sig. Vi blev utsedda till årets tjänst, vann årets utmaning och kom 2:a i årets UF i vår region Kronoberg. Det var jobbigt. Väldigt jobbigt. Men UF-året är för oss fortfarande det roligaste året i våra liv, och tack vare våra lärdomar kan vi nu fortsätta vår resa med något vi saknade i början – en tro på oss själva, vår tjänst och våra möjligheter att lyckas.

Våra viktigaste tips när det kommer till ungt företagande följer nedan:

VÅGA FÖR ATT VINNA

Meningen med livet är att fylla det med olika saker, variation, och på så vis känna utveckling längs vägen. Att göra något som utmanar, som är lite läskigt och obekvämt, varje dag, så kommer er tröskel för vad som känns omöjligt bli lägre och lägre hela tiden. Life begins where the comfortzone ends.

GÖR DET MÖJLIGT FÖR MÖJLIGHETERNA ATT VARA MÖJLIGA

Vi tror på att man endast kan skapa sin egen tur. Vi har lärt oss att det gäller att ligga i och visa framfötterna i alla situationer. Det händer inget fett, man får inga jobb och man säljer inga produkter om man bara ligger i sängen och väntar. Kom ihåg det. Ni måste själva göra det möjligt för möjligheterna att faktiskt vara möjliga.

FIKA MERA MED FLERA

Det hade varit kul att ha någon siffra på antalet liter kaffe vi druckit sen UF-årets start. Och vi som inte ens gillade det innan. Men det blir lätt så. Att nätverka är verkligen det absolut viktigaste när man driver företag.

Alla tummar upp när ni vågat skicka mejl och ringa, men kom ihåg att det är i mötet mellan människor som saker och ting händer. Det är över kaffekoppen det avgörs. Tänk inte ”vad vinner jag på det här då?” för det kan man aldrig veta, tänk istället ”vad förlorar jag på det här?” för det är oftast ingenting. Det kanske leder till ingenting alls, kanske är till och med kaffet äckligt, men det kan också leda till kontakter, spelningar, pengar och drömmar.

MISSLYCKAS FÖR ATT LYCKAS

Ingvar Kamprad, grundaren av IKEA från Småland som råkade bli en av världens rikaste personer, har sagt att var tredje handling man gör ska vara ett misslyckande. Det låter inte som en pedagogisk sak att säga, och definitivt inte som något som man blir stenrik på, men tänk efter:

Det är ju inte när du glidit på en räkmacka genom livet du har lärt dig något. Det är ju när du gör de där korkade grejerna du skäms för i efterhand som du faktiskt lär dig något.

Var inte rädd för att göra fel hörrni. Koncentrera er på att våga GÖRA istället för att bara göra RÄTT. Gör ni massa grejer kommer ni nämligen garanterat göra en massa rätt, och lära er mer än om ni passivt inte vågar försöka, för att ni är rädda för att råka göra fel. Våga göra misstag, men lär av dem.